07. september 2024
Facebook
utorok, 12 december 2017 16:00

Progresívne Slovensko predstavilo nového odborníka, právo a spravodlivosť bude riešiť Čaputová

Written by 
Rate this item
(0 votes)

BRATISLAVA 12. december (WebNoviny.sk) - Progresívne Slovensko rozširuje svoje rady o nového odborníka, tentokrát z oblasti práva. Agentúru SITA o tom informoval z Progresívneho Slovenska Martin Dubéci. “Zuzana Čaputová je dlhoročná bojovníčka za práva občanov a bude veľkou posilou v radoch odborníkov v našom hnutí,” povedal Ivan Štefunko z prípravného výboru. “Presne takýto ľudia tvoria Progresívne Slovensko, takí, čo chcú aby sa konečne začali veci v štáte zlepšovať, namiesto toho, aby sme iba prešľapovali na mieste,” povedal ďalší člen prípravného výboru Michal Truban.

Spiatočnícka novela o obecnom zriadení

V Progresívnom Slovensku sa Zuzana Čaputová bude venovať témam práva a spravodlivosti, boja proti korupcii a environmentálnym otázkam. Žuzana Čaputová vníma vstup do hnutia ako príležitosť robiť veci profesionálne a s víziou. "Preto chcem byť jeho súčasťou,” povedala. Jednou z priorít Progresívneho Slovenska, ktorým sa Čaputová bude venovať, je aj prehlbovanie občianskej participácie a fungovanie samosprávy. Aktuálne je v parlamente vládna novela o obecnom zriadení, ktorá je v tomto ohľade doslova spiatočnícka.

Riziko konfliktu záujmov

“Namiesto toho, aby rozširovala priestor na občiansku iniciatívu a podiel občanov na rozhodovaní, kladie im nové prekážky,” povedala Čaputová. Novela okliešťuje miestne referendum - po novom už nebudú ľudia dostávať oznámenie o konaní referenda, údajne má stačiť len informácia na úradnej tabuli či webe obce. Odporúčame:
Poslanec Poliačik po odchode zo SaS smeruje do Progresívneho Slovenska Podobne zlým krokom je návrh, ktorý berie miestnym zastupiteľom právomoc vyhlásiť referendum o odvolaní starostu, ktorý hrubo a opakovane zanedbáva svoje povinnosti či porušuje ústavu a zákony. Rovnako závažným problémom je podľa Čaputovej zmena, ktorá umožní zamestnancom obce byť zároveň aj miestnymi poslancami. Toto opatrenie zvyšuje riziko konfliktu záujmov a koncentrácie moci.

Zmeny k horšiemu

“Sú to zmeny k horšiemu a Progresívne Slovensko bude tlačiť na parlament, aby novelu v tejto podobe neprijal. Sme presvedčení, že občianska angažovanosť na miestnej úrovni je hybnou silou demokratickej a súdržnej spoločnosti. Nesmieme ju nechať odumrieť. Naopak, túto energiu musíme aktívne podporovať,” povedala Čaputová. Odporúčame:
Nová županka Jurinová chce, aby Žilinský samosprávny kraj bol jednotkou na Slovensku Zuzana Čaputová je advokátka, ktorá dlhodobo pracovala v neziskovom sektore na posilnení práv občanov a právneho štátu. Viac ako 14 rokov sa venovala občianskej iniciatíve, ktorá usilovala o uzavretie skládky odpadov v Pezinku, za čo dostala aj Goldmanovu environmentálnu cenu, ktorá sa prirovnáva k Nobelovej cene v oblasti ochrany životného prostredia. Progresívne Slovensko je politické hnutie, ktorého cieľom je prezentovanie progresívnych riešení spoločenských problémov a spájanie ľudí, ktorí túto spoločnú predstavu zdieľajú. Predstaviteľmi Progresívneho Slovenska sú technologický investor Ivan Štefunko, aktivistka Irena Biháriová a podnikateľ a bojovník proti korupcii Michal Truban.

Viac k témam: Progresívne Slovensko, Zuzana Čaputová
Zdroj: Webnoviny.sk - Progresívne Slovensko predstavilo nového odborníka, právo a spravodlivosť bude riešiť Čaputová © SITA Všetky práva vyhradené.

Read 135 times

Media

NULL

Image Gallery

NULL

Reklama

Anketa

Rozmýšľali ste o premiestnení Vašej firmy do daňového raja?

áno, už som tak urobil - 14.3%
áno pripravujem sa na to - 35.7%
nie nerozmýšľal som - 35.7%
nie nerozmýšľal som a ani tak neurobím - 14.3%
The voting for this poll has ended on: september 9, 2013

Partneri projektu

judikaty sita

Ekonomický portál financnik.sk Vám prináša

ginal robinson banner